Je bekijkt nu 7 perfecte Tips voor de begeleiding van een Schoolreisje

7 perfecte Tips voor de begeleiding van een Schoolreisje

Op schoolreisje gaan is één van de leukste activiteiten van het jaar voor klassen, ongeacht de leeftijd. Als begeleider komt er veel verantwoordelijkheid bij kijken. Het is dan ook uiterst belangrijk om jezelf goed voor te bereiden voordat je op schoolreisje gaat. In dit blogbericht vind je 7 tips om rekening mee te houden tijdens het organiseren van een schoolreisje.


Plattegrond

Heb je besloten om naar een pretpark, bijvoorbeeld Walibi, te gaan of een andere grootschalige accommodatie? Zorg er dan voor dat je voorafgaand aan het bezoek de plattegrond goed hebt bestudeerd. Als je de weg kent binnen de accommodatie kan dit vele problemen verhelpen. Zo weet je precies waar kinderen heen gaan als zich opsplitsen van de groep om een bepaalde attractie te bezoeken. Ook weet je waar zich toiletten en restaurants bevinden zodat je voorbereid bent op de vraag: ‘’Juf, waar kan ik naar de wc?’’.

EHBO-post Efteling

Kies tijdens het bestuderen van de plattegrond een handig verzamelpunt. Het voorafgaand kiezen van een verzamelpunt zorgt ervoor dat je niet binnen de accommodatie nog hoeft te improviseren. Voor leerlingen/studenten is het handig als ze een punt hebben waar ze naartoe kunnen als ze iets willen vragen of als het bijna tijd is om weer huiswaarts te keren.

Extra tip: bekijk op de plattegrond waar zich een EHBO-post bevindt, een ongelijk zit in een klein hoekje en dan is het wel handig om te weten waar je terecht kan.


Denk aan de leeftijdsverschillen

Houd rekening met de leeftijdscategorie van de leerlingen/studenten. Voor lagere groepen is het veel leerzamer om een schoolreisje te organiseren naar een accommodatie die volledig is afgestemd op hun leeftijd. Voor jonge kinderen is het bijvoorbeeld veel leuker om te klimmen, klauteren en springen bij het Giga konijnenhol dan een schoolreisje naar een attractiepark waar ze een verplichte lengte moeten hebben voor vele attracties.

Extra tip: bedenk een paar leuke schoolreisjes voor jouw klas en stel de verschillende opties voor aan de leerlingen. Het gaat er ten slotte om dat zij een leuke tijd hebben.


Allergieën

Vaak wordt er voorafgaand aan een schoolreisje vergeten te vragen aan de ouders of hun kinderen ergens allergisch voor zijn. Deze vraag voorkomt echter dat je de EHBO-post moet opzoeken. Vraag het aan ouder zelfs als kinderen hun eigen eten meenemen naar het schoolreisje. Allergieën als zonneallergie, gras allergie en allergie voor een bepaald dier komen veel voor in Nederland.


Regelmatig tellen

Zorg dat je voorafgaand aan het schoolreisje een namenlijst hebt van alle leerlingen/studenten die meegaan. Vergeet niet om nummers te zetten bij deze namen zodat je kan zien hoeveel kinderen er in totaal meegaan. Mocht je in een groot pretpark zijn dan wordt het lastig om tussentijds te controleren of iedereen er nog is. Schoolreisjes naar grote pretparken worden hierdoor ook aangeraden aan oudere groepen die al gebruik maken van telefoons. Deze groepen worden vaak aan het begin van een schoolreisje voorzien van een nummer wat ze kunnen bellen mochten zij verdwaald zijn.

Bij deze groepen is het alsnog handig om aan het eind van het schoolreisje de groep na te tellen. Bij schoolreisjes voor jongere leerlingen is het handig om tussendoor te tellen of iedereen er nog is.

Extra tip: Een handige manier om te tellen is om met twee personen een poort te vormen door elkaars handen in de lucht vast te houden zodat de leerlingen/studenten eronderdoor kunnen lopen. Bij deze techniek hoeven kinderen niet stil te staan om geteld te worden.


Draag geen slippers of sandalen op schoolreisje

Goede wandelschoenen

Zorg dat je goede wandelschoenen aantrekt. Een hele dag achter kinderen aanrennen op hoge hakken is niet het beste idee. Wandelschoenen met een goede zool komen dus zeker van pas. Meld het ook aan de ouders zodat de kinderen ook goede wandelschoenen aanhebben, hierdoor krijg je geen last van kinderen die pijn hebben omdat ze bijvoorbeeld slippers dragen.


Denk goed na over het vervoer

Het handigste is om leerlingen/studenten te vervoeren met een touringcar. Het levert veel problemen op mocht je ervoor kiezen om ouders kinderen zelf te laten brengen. Hierdoor komen kinderen vaak te laat of je staat aan het eind van het schoolreisje nog een uur te wachten totdat de laatste leerling/student wordt opgehaald.

Houdt bij het regelen van een touringcar rekening met:


Draag herkenbare kleding

Kijk goed in je kledingkast voordat je op schoolreisje gaat. Draag herkenbare kleding als een oranje shirt of een gele jas. Voor leerlingen/studenten is het makkelijker om je te identificeren op basis van je kleding.


Abonneer op onze Nieuwsbrief voor meer nieuws over schoolreisjes

* indicates required

Dit bericht heeft één reactie

  1. Petra van Apeldoorn

    Bedankt voor de handige tips ze staan genoteerd!

Geef een reactie